Bordets historie – hvad betyder det for vores borde idag

Nogle meget tidlige borde blev lavet og brugt af de gamle egyptere, og var ofte lidt mere end stenplatforme, der blev brugt til at holde genstande væk fra gulvet, skønt der er fundet et par eksempler på træborde i grave. Mad og drikke blev normalt anbragt på store tallerkener afsat på en piedestal til spisning. Egypterne brugte forskellige små borde og forhøjede spilleborde. Kineserne skabte også meget tidlige borde for at forfølge kunsten at skrive og male.

Grækerne og romerne igen igen

Grækerne og romerne brugte hyppigere borde, især til spisning, skønt græske borde blev skubbet under en seng efter brug. Grækerne opfandt et møbel, der meget lignede guéridon. Borde var lavet af marmor eller træ og metal (typisk bronze eller sølvlegeringer), undertiden med rig udsmykkede ben. Senere blev de større rektangulære borde lavet af separate platforme og søjler. Romerne introducerede også et stort, halvcirkelformet bord til Italien, mensa lunata.

Møbler og borde i middelalderen

Møbler i middelalderen er ikke så kendt som i tidligere eller senere perioder, og de fleste kilder viser, hvilke typer adelen bruger. I det østlige romerske imperium var borde lavet af metal eller træ, normalt med fire fødder og ofte forbundet med x-formede bårer. Spiseborde var store og ofte runde eller halvcirkelformede. En kombination af et lille rundt bord og en lektro virkede meget populært som et skrivebord. I Vesteuropa medførte invasioner og internecine-krig størstedelen af ​​den viden, der var arvet fra den klassiske æra, tabt. Som et resultat af den nødvendige bevægelighed var de fleste borde enkle bukseborde, selvom små runde borde lavet af snedkerier dukkede op igen i det 15. århundrede og fremover. I den gotiske æra blev brystet udbredt og blev ofte brugt som bord.

Materialer

Borde findes i en bred vifte af materialer, former og højder afhængigt af deres oprindelse, stil, tilsigtede anvendelse og omkostninger. Mange borde er lavet af træ eller træbaserede produkter; nogle er lavet af andre materialer, herunder metal og glas. De fleste borde er sammensat af en plan overflade og en eller flere understøtninger (ben). Et bord med en enkelt, central fod er et piedestalbord. Lange borde har ofte ekstra ben til støtte.

 

Bordplader i enhver form

Bordplader kan være i næsten enhver form, selvom rektangulære, firkantede, runde (f.eks. Det runde bord) og ovale toppe er de hyppigste. Andre har højere overflader til personlig brug, mens de enten står eller sidder på en høj afføring.

 

Forskellige højder og toppe – og naturligvis formål

Mange borde har toppe, der kan justeres for at ændre deres højde, position, form eller størrelse, enten med foldbare, glide eller udvidelsesdele, der kan ændre formen på toppen. Nogle borde er helt sammenklappelige for nem transport, f.eks. camping eller opbevaring, f.eks. tv-bakker. Små borde i tog og fly kan være faste eller sammenklappelige, selvom de undertiden betragtes som blot praktiske hylder snarere end borde.

 

Borde kan være fritstående eller designet til placering mod en væg. Borde, der er designet til at blive placeret mod en væg, er kendt som Pier-borde eller konsolborde (fransk: konsol, “understøtningsbeslag”) og kan være beslag monteret (traditionelt), som en hylde, eller har ben, som undertiden imiterer udseendet på et bord, der er monteret på beslag.

House Doctor - Dinning table club lys

Find inspiration til din bolig lige her

Vi har et stort udvalg af møbler og boliginteriør fra en lang række af de mest populære nordiske brand. Du finder hurtigt noget som passer til din smag. Herunder kan du se et udvalg af vores forskellige produkter, lige fra sofaer til delikatesser eller måske en smart taske. Det nordiske udtryk gør sig gældende i vores produkter i både stil, farve og materiale. 

Det nordiske udtryk er utroligt vigtigt for os. Det er minimalisme blandet med nostalgi. Det er det rå look i jord- og pastelfarver, blandet med nordiske naturmaterialer.

Forhandler af spændende boliginteriør

Vi forhandler produkter fra mange forskellige producenter blandt andet følgende:

Forhandler af House Doctor

Forhandler af Hübsch

Forhandler af Moyha

Forhandler af Bloomingville